7 oktober 2019

2018 een goed jaar voor het door ons gesteunde project Cracking the Nut

Pleijsier Bouw steunt samen met drie andere bouwgerelateerde bedrijven de kleine cashewboeren in Burkina Faso via stichting Woord en Daad. Na een goed 2017 met hoge prijzen, werden de cashewboeren in 2018 geconfronteerd met een neerwaartse prijstrend. De lagere prijs werkt door in de resultaten van de boeren, al bleek vorig jaar ook het voordeel van de goede connectie met de fabriek. Het cashewappelsap werpt haar vruchten af. Het sap vormt een mooi inkomstenbron voor de vrouwen. Daarnaast blijven we focussen op de productie van de cashews. Zo is er een pilot gestart met bijen in de boomgaard om de productie te vergroten.

2018: goed jaar
Nadat de boeren in 2017 goede resultaten boekten en de markt uitdagender was voor de verwerkende partijen in het consortium, was 2018 meer gebalanceerd voor alle partijen in de waardeketen. 2018 ging van start met de doelstelling het project op een hoger plan te tillen. Het consortium van partners heeft hard gewerkt en dat werpt vruchten af. Over 2018 worden goede resultaten geboekt. Het project is door de opstartfase heen en de betrokken partijen zijn op elkaar ingespeeld. Dat is terug te zien in de cijfers. Tevens was 2018 het eerste jaar met een verandering van boeren en boerengroepen facilitator DEDRAS naar FMS in Benin. Dit zal naar verwachting vanaf 2019 een positief effect hebben op de situatie in Benin. Doelstelling is om dezelfde successen in Benin te realiseren als die momenteel in Burkina Faso rond de Anatrans fabriek geboekt worden.
Ook het effect van de internationale markt is terug te zien. Vroeg in 2018 was de cashewprijs op de wereldmarkt hoog. Gaandeweg het jaar daalde de prijs. De boeren hadden gerekend op een blijvend hoge prijs en zagen zich gedwongen om de lagere prijzen te accepteren. De prijs bleef hoog genoeg om de boeren van een goed inkomen te voorzien. De fabrieken communiceerden transparant over de prijs en konden hun voorraad aanvullen tijdens het seizoen. Commercieel gezien gaat 2018 de boeken in als een jaar met goede volumes voor de fabrieken en goede inkomsten voor de boeren.

Cracking the nut in het kort
Cracking the Nut draagt bij aan een winstgevende en concurrerende cashewsector in Burkina Faso en Benin. Een sector waarin alle betrokken partijen – van boer tot aan handelaar – op duurzame wijze samenwerken. Dat gebeurt nu nauwelijks. Met dit project worden minimaal 10.000 cashewboeren (en hun gezin!) geholpen hun inkomsten te verhogen. Daarnaast stijgt het aantal banen in de verwerking van de cashew van 1.000 naar 2.500 in 2021. Dit zijn duizenden gezinnen die nu afhankelijk zijn van tijdelijk en laagbetaald werk. Een stabiele baan zorgt voor geld en geld geeft toegang tot voedsel, onderwijs en zorg.

 

Meer berichten