Transformatieopgave KPN Den Haag (artikel Stedenbouw)

Gepubliceerd op 16 maart 2018.

Het Haagse Binckhorst wordt getransformeerd van kantoorjungle naar woonwijk. Een aantal leegstaande kantoorgebouwen in dit stadsdeel is en wordt onder handen genomen, om hier woonruimte in te realiseren. Zo ook zes gebouwen op KPN-campus Maanplein in Den Haag. Verantwoordelijk voor de realisatie van deze transformatie is Pleijsier Bouw uit Nijkerk. Zij bouwt in opdracht van Borghese Real Estate en COD de kantoorkolossen om tot appartementen voor Amvest.

Met de A12 als uitvalsweg, station Voorburg om de hoek en dichtbij het centrum van Den Haag is het Maanplein een mooie plek voor mensen die op zoek zijn naar een ideale mix van wonen en werken. Er is veel groen in het plan en de appartementen worden als premium huurappartementen met full-service faciliteiten aangeboden. Remco Muller van Pleijsier Bouw is als projectcoördinator bijna dagelijks op de bouw aanwezig: “Dit is voor ons een prachtig werk. Uitdagend vanwege de grootte, maar zeker ook vanwege de strakke doorlooptijd.” Het Nijkerkse bouwbedrijf heeft twaalf maanden om alle zes gebouwen om te bouwen tot 250 ruime appartementen. De oplevering in twee fases staat gepland voor medio 2018.

Schakelen
Pleijsier Bouw staat voor snel schakelen en korte lijntjes. “Wij werken als bouwbedrijf vanuit de unieke positie dat we veel van onze opdrachten één op één aannemen”, vertelt Muller. “Voor veel van onze opdrachtgevers werken we vaker. Juist bij dit soort opdrachten is dit snelle schakelen een voordeel. Ik heb namelijk op dagelijkse basis contact met zowel de timmerman als de directeur. Zo houd je de beslissingsfase compact en de bouw op tempo.”

De doorlooptijd vraagt om een slimme planning en grote toewijding van alle betrokken partijen. “Wij zien dit project als een uitdaging, maar met ons veel van onze onderaannemers en leveranciers ook. Amvest is een goede relatie. Daar steken we onze nek voor uit. Dat betekent ook risico’s willen nemen om de ambities waar te maken.”

Verrassingen
“Na het volledig strippen van het interieur en deels het exterieur van de panden, herbouwen wij deze tot appartementen die zoveel mogelijk voldoen aan de nieuwbouweisen. Want de isolerende waarde van onder andere de oude gevels en puivlakken voldoet niet meer aan de huidige normen. Dit hebben wij allemaal aangepakt zodat aan deze eisen wordt voldaan.” Comfort, ruimte en licht zijn kenmerkend voor de ruimte, waarbij ook balkons aan de gevel zijn toegevoegd. “We hebben tijdens het werk vaak moeten anticiperen op verrassingen, bijvoorbeeld bouwkundige onderdelen, die we tegenkwamen bij de sloop en herbouw. Je komt dingen tegen die niet op tekening staan. Dat vraagt om de nodige flexibiliteit van het hele team. Om zo samen ter plekke een oplossing te bedenken.”

Mock-up
Om het kwaliteitsniveau te bepalen en vast te leggen, heeft de aannemer een mock-up/proefappartement gerealiseerd, voordat de herbouw startte. Op deze wijze was het voor opdrachtgever Amvest mogelijk om te beoordelen of hetgeen zij in hun programma hadden voorzien ook daadwerkelijk aan de verwachtingen voldeed. “Het Programma van Eisen was feitelijk op nieuwbouw gericht. Omdat het hier van toepassing was in een bestaande bouw, vroeg dat nogal wat aanpassingsvermogen van alle partijen.”

Transformatie van de buurt
Wat maakt dit project bijzonder? “In de eerste plaats dat we in twaalf maanden een hele buurt transformeren”, vertelt Muller. “Het is geweldig om zo’n mooie campus, zo’n grote kolos in één keer klaar te maken. Maar ook de oplossingen die we lopende het werk hebben bedacht met elkaar. De lichtgewicht composiet balkons zijn hier een goed voorbeeld van. En niet in de laatste plaats maakt de goede samenwerking met onze opdrachtgever, met Amvest en ook binnen ons team dit werk bijzonder. We zetten momenteel met zo’n 200 man op de bouw alles op alles om de strakke planning te halen. Maanplein Den Haag is een mooie referentie. Voor ons en voor alle andere partijen die hieraan mee werken. Dit past bij Pleijsier Bouw en dat bewijzen we hier!”

 

Tekst | Anniek Heijs  Beeld | Pleijsier Bouw 


 

Terug naar het nieuwsoverzicht.