1 februari 2019

Artikel Industriebouw: Duurzaam, Hoofdkantoor Danone dubbele focus voor Pleijsier Bouw

Een volledig glazen gevel en een enorm atrium van de begane grond tot aan het dak. Het nieuwe hoofdkantoor van Danone Global Head Office in Hoofddorp weerspiegelt de filosofie van het bedrijf: ‘One Planet, One Health’. Werkvoorbereider Richard Mestemaker van Pleijsier Bouw maakte zich sterk om Danones ambitie voor welzijn en gezondheid waar te maken bij het nieuwe kantoor in Hoofddorp.


“Als hoofdaannemer trokken we samen op met opdrachtgever RED Company bij het uitzoeken van de juistepartijen”, verklaart Mestemaker. “Pleijsier Bouw nam daarbij vaak de leiding in het aantrekken van geschikte bedrijven, veelal de vaste vertrouwde ondernemingen.”

Inspirerend pand

Sterke focus lag daarbij op een gebouw met een gezond binnenklimaat en een comfortabele, veelzijdige werkomgeving. Het ontwerpteam bedacht een duurzaam gebouw, waarbij rekening werd gehouden met de nabije omgeving. Door energie en water tebesparen en uitstoot van CO2 te verminderen. Maar ook met een inspirerend en kostenefficiënt pand gericht op samenwerking. Al tijdens de start en prijsvormingsfase schoof Mestemaker aan. “Opdrachtgever, ontwerper en binnenhuisarchitect zaten geregeld met ons aan tafel. Daarbij voerden we de nodige verbeteringen door. Zo pasten we bijvoorbeeld de grote tribunetrap aan, om daar nog extra werkplekken onder te creëren.”

Intensieve afstemming

Het duurt niet lang meer voordat Danone, nu nog gehuisvest in WTC Schiphol, haar nieuwe verblijf op kantorenpark Beukenhorst-Zuid kan betrekken. Een kantoor met een tweelaagse parkeergarage en daarboven nog vier verdiepingen. “Het is lekker druk, de afbouw is volop aan de gang. Klimaatinstallaties worden op dit moment goedgekeurd. De stoffeerder is bezig, de afwerking in het atrium wordt voltooid en de dekvloeren op de begane grond worden gestort. Alles tegelijkertijd. Niets nieuws voor ons, een intensieve afstemming hoort erbij.”

Twee projecten op een gedeelde kavel

Intensief is het zeker, én bijzonder. Pleijsier Bouw realiseert tegelijkertijd op één kavel twee gebouwen
voor op de wereldmarkt opererende Europese bedrijven. Het kantoor van Danone staat namelijk tegenover het nieuwe hoofdkantoor van Asics EMEA & Benelux. Twee projecten met dezelfde opdrachtgever en
hoofdaannemer. Dat maakt het extra complex, maar het biedt natuurlijk ook voordelen.

Helder en strikt management

“Dezelfde staalbouwer, dezelfde kanaal-platen-leverancier en dezelfde beton-bouwer”, legt Mestemaker uit. “Eén aanspreekpunt is dan wel handig. Qua capaciteit van mensen is dit juist wel weer een extra uitdaging. Veel gezamenlijke partijen, zoals de totaalinstallateur Roodenburg die aan zowel Asics- als Danone-zijde de volledige installatie regelt. Dit vraagt om een helder en strikt management van onze kant. Maar eerlijk is eerlijk, het scheelt natuurlijk ook wel weer in de benodigde bouwplaats voorzieningen.”
 

Meer berichten