13 juli 2017

Nieuwbouw Betap in Genemuiden bewijst het: snel bouwen en goed bouwen gaan prima samen!

bouw-genemuiden-betap

Hoe overzichtelijk wil je het hebben als bouwer?! Maar één voorwaarde stelde Betap aan haar nieuwbouw aan de Blokmat in Genemuiden…

… begin oktober 2016 moest gestart worden met de opbouw van de voor de tapijtproductie benodigde finishing- en backingmachine. Dan moest de hal dus wind- en waterdicht zijn. Zodat uiterlijk begin januari 2017 de productie zou draaien.
Hoe overzichtelijk ook, die ene voorwaarde van Betap, er aan voldoen was zo simpel nog niet. Vraag dat maar aan Sander van der Wal, als werkvoorbereider bij Pleijsier Bouw in Genemuiden betrokken bij dit project: een door Mies Architecten ontworpen complex van in totaal 17.500 m2, bestaande uit een 16.000 m2 grote productiehal met aansluitend 1.500 m2 aan showroom en kantoor voor de afdeling Research & Development. Een project ook waar hij dag in dag uit direct zicht op had: Betap en Pleijsier Bouw zijn namelijk buren.
Sander van der Wal: “Eén ding stond vanaf het allereerste moment als een paal boven water: met onze voor dit soort projecten standaard bouwvolgorde zouden we die ene voorwaarde niet gaan halen.”

Bouwen is meedenken

Dus werd weer duidelijk dat Pleijsier Bouw niet voor niets ‘Bouwen is meedenken’ hoog in het vaandel heeft. Sander weer: “Dit project onderstreept dat in alles. Zoals ook in alles met de klant is meegedacht om de klus te klaren. Let wel, binnen een half jaar, met stoom en kokend water dus, want begin juli zijn we begonnen met het heiwerk van de 3000 palen voor de fundering.”
Goed voorbeeld van dat meedenken is zeker ook de aanpassing van de bouwvolgorde. Sander: “Waar we normaal eerst de staalconstructie monteren en daarna de betonvloeren storten, hebben we dat hier precies andersom gedaan. Daardoor wonnen we aan bouwtijd en konden we een vlakke vloer realiseren. Wat zich uiteindelijk weer uitbetaalde in het optimaal functioneren van de tapijtmachine.”

Soepel en strak tegelijk

Gerrit Beens, projectleider nieuwbouw en ombouw bij Betap, kijkt zonder meer terug op een prettige samenwerking. Vol lof is hij over hoe soepel en tegelijk strak Pleijsier Bouw omging met de planning: ‘’Maar al te vaak dienden zich daarin wijzigingen aan. Net als trouwens in het ontwerp. Toch is het project op tijd afgerond. Kwestie van goed onderling afstemmen. En van het optimaal synchroon laten lopen van het feitelijke bouwtraject én het machineopbouwtraject.”
Nog zoiets typisch Pleijsier: bouwen is communiceren. Ook daar is dit project een pracht voorbeeld van. Sander: “Niet meer dan normaal, want meedenken staat of valt met communiceren, met steeds in overleg zijn met de opdrachtgever. Zodat je, zeker naarmate de toch al krappe deadline dichterbij komt, vrijwel voortdurend afstemt over wat wel en wat geen allerhoogste prioriteit heeft. Alles om het de opdrachtgever naar de zin te maken.”

Onder constante regie

Gerrit Beens weer: “Communiceren was zeker een belangrijke factor bij dit project. Elke week was er overleg. Let wel, met alle onderaannemers erbij. Daardoor wist iedereen altijd waar iedereen mee bezig was. Onder de constante regie van Pleijsier Bouw.
Het resultaat van al dat meedenken, communiceren en overleggen mag er zijn. Prachtig, onze nieuwbouw. In alle opzichten. En het bewijs dat, als het moet, snel bouwen en goed bouwen prima samen gaan!”
Bekijk het project via https://pleijsierbouw.nl/project/genemuiden-betap/
foto-betap

Meer berichten