RED Company voltooit state of the art hoofdkantoor voor Danone met hoogste groene wand van Europa

Gepubliceerd op 15 juli 2019.

HOOFDDORP — Het toonaangevende voedingsmiddelenbedrijf Danone heeft officieel de deuren geopend van haar nieuwe wereldwijde hoofdkantoor. Speciaal ontworpen en gebouwd voor Danone, zal het kantoor dienen als het nieuwe hoofdkantoor voor Danone Early Life Nutrition, Advanced Medical Nutrition en hun wereldwijde inkooporganisatie Cycles & Procurement. In 2017 won RED Company de competitie voor het ontwerp van het bijna 8.400 m2 tellende kantoorgebouw in samenwerking met architectenbureau Powerhouse Company. De visie van Danone, ‘One Planet. One Health’ is zorgvuldig verweven in het ontwerp van het hoofdkantoor. Met het bijzonder duurzame en gezonde kantoorgebouw geeft Danone gestalte aan de overtuiging dat de gezondheid van mensen en de gezondheid van de planeet met elkaar verbonden zijn.

Heldere lijnen en afgeronde transparante hoeken
Het hoofdkantoor is gelegen aan de Taurusavenue nabij de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam, dat sinds 1996 is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het gebouw sluit met het uitgebalanceerde en transparante karakter nauw aan op deze bijzondere omgeving. Een geometrisch grid van licht gekleurde Terrazzo gevelbanden omlijst de grote gevelopeningen. De overgang van het gebouw naar de natuurlijke omgeving wordt begeleid door de afgeronde hoeken die het geometrische grid van de gevel verzachten.

Het atrium in de hoofdrol
Het gebouw is gevormd rondom een royaal atrium grenzend aan de tuinzijde. Door de transparante gevel en het glazen dak in het atrium treedt het daglicht tot diep in het gebouw binnen. De ‘groene long’, een spectaculaire 20 meter hoge wand begroeid met planten, markeert het atrium dat wordt omarmd door de balkons van de vier 1600 m2 tellende verdiepingen waar de kantoorvloeren zich bevinden. Bezoekers worden vanuit het atrium naar de eerste verdieping geleid door een prominente tribunetrap die het begin vormt van de looproute door het gebouw. De tribunetrap vormt de centrale ontmoetingsplek waar medewerkers samenkomen voor een gesprek, maar ook voor presentaties en lezingen.


Op maat gemaakt voor de toekomst

Rondom het atrium bevinden zich op de begane grond de openbare en publieke functies zoals de receptie en het restaurant. De kolomvrije kantoorvloeren, die direct aan het atrium grenzen, zijn met een overspanning van circa 16 meter flexibel van opzet en ruimschoots voorzien van daglicht. De glazen gevels bieden bovendien een spectaculair uitzicht op Schiphol, de tuin en het omliggende polderlandschap. Verspreid door het gehele gebouw zijn uitnodigende en informele werkplekken gecreëerd om verschillende manieren van (samen)werken te stimuleren. Met een verscheidenheid aan bijeenkomstruimtes voor kleine en grote groepen op de eerste verdieping kan het hoofdkantoor ook ingezet worden als vergadercentrum. In combinatie met het restaurant en de tuin voorziet dit in de behoefte van Danone om al hun bijeenkomsten en seminars in huis te organiseren.


De groene long

Het atrium speelt een centrale rol in het creëren van een gezonde werkomgeving. De prominente positionering van de trappen stimuleert medewerkers om actief gebruik te maken van de trappen in plaats van de liften, die aan het oog onttrokken zijn. Bovendien werkt het atrium als de groene long van het gebouw dankzij de indrukwekkende verticale tuin waar luchtzuiverende planten groeien. Het groene atrium zorgt voor optimale lucht circulatie, daglicht en interactie tussen de gebruikers.

Groenelong
Slimme technologie voor een duurzaam en gezond gebouw

Specifiek ontworpen om de visie van Danone ‘One Planet. One Health’ te ondersteunen, behaalde het gebouw de hoogste ambities op het gebied van duurzaamheid en gezondheid zoals blijkt uit de LEED Gold en WELL Gold certificering. Duurzaamheidsmaatregelen, zoals de toepassing van hergebruikt staal en hergebruikt beton, worden gecombineerd met slimme strategieën die essentieel zijn voor het fysieke en mentale welzijn van de werknemers. Materialen zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van strikte gezondheidscriteria, sportfaciliteiten en groene buitenruimtes stimuleren medewerkers om te bewegen en meer tijd buiten door te brengen en de kantine serveert uitsluitend gezonde voeding.

Vanuit een technologisch oogpunt is het kantoorgebouw van Danone uitgerust met een smart grid (bGrid) dat onder andere temperatuur, CO2 niveaus en licht regelt. Bovendien ondersteunt het systeem werkprocessen met innovatieve apps als ‘Find my colleague’, ‘Roombooking’ en ‘Workplace finding’. Hiermee behoort Danone tot de meest duurzame en gezonde kantoorgebouwen in Nederland.


Een duurzame en gezonde campus

Het Danone hoofdkantoor vormt samen met het nieuwe hoofdkantoor van ASICS, ook ontwikkeld door RED Company, een duurzame en gezonde campus met gedeelde faciliteiten. Gelegen boven een half verdiepte parkeergarage, is de campus voorzien van een weelderige tuin met ruimte voor beweging en buitenactiviteiten. De tuin met wandelpaden en een royaal gazon is ontworpen door landschapsarchitect LAP Landscape and Urban Design. Met deze ontwikkeling wordt het thema gezondheid toegevoegd aan het profiel van Beukenhorst Zuid dat bekend staat als een van de meest duurzame kantorenparken van Europa.


“We zijn bijzonder trots op de realisatie van dit gebouw waarbij we ons hebben laten inspireren door het motto van Danone, ‘One Planet. One Health’. Het hoofdkantoor creëert de ideale arbeidsomstandigheden voor een organisatie met duurzaamheid en gezondheid als kernwaarden. Met het toekomstbestendige ontwerp zal het gebouw groei en innovatie ondersteunen, zowel op het niveau van het individu als de organisatie.”
— Nanne de Ru, Founding Partner van RED Company

NB. Pleijsier Bouw was de hoofdaannemer bij dit project.

Terug naar het nieuwsoverzicht.