Stedenbouw artikel over HelloFresh in Bleiswijk

Gepubliceerd op 6 juli 2018.

Op bedrijvenpark Prisma in Bleiswijk heeft Borghese het eerste, eigen distributiecentrum voor HelloFresh in Nederland
ontwikkeld. Dit geconditioneerde en duurzame gebouw, dat sterk doet denken aan de eigen foodboxen van de verse
maaltijdenbezorger, is gerealiseerd door Pleijsier Bouw.Het distributiecentrum heeft een oppervlakte van circa 20.000 vierkante meter en bestaat uit een  expeditiedeel, een gekoelde ruimte, een vriescel van circa 700 vierkante meter en een kantoor van circa 1.500 vierkante meter. Naast een laadkuil met ruim twintig docks komt er op het terrein een laadpier voor de bestelbusjes. De architectuur van het gebouw is geïnspireerd op de eigen foodboxen van HelloFresh. De gevelmaterialen refereren in kleur en textuur aan de kartonnen maaltijddozen die HelloFresh bezorgt. Ook de logo’s en vormen-taal van HelloFresh komen op het gebouw terug.

Detail HelloFresh bouw distributiecentrum

GECONDITIONEERDE RUIMTEN

Pleijsier Bouw was verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van het nieuwbouwproject. In een bouwteam met de opdrachtgever, architect en constructeur dacht het bouwbedrijf vanaf het begin mee in de realisatie van het gebouw.
“De verschillende geconditioneerde ruimten waren een belangrijk punt van aandacht”,vertelt werkvoorbereider Bert Groen.“De temperaturen lopen uiteen van -20 graden Celsius in de vriescel tot +4 graden Celsius in het gekoelde deel en een normale temperatuur in de rest van het gebouw. Al in een vroeg stadium betrokken we Voets en Donkers bij het project, om mee te denken over de koeltechniek. Ditzelfde deden we met K.I.M. Nederland voor de thermische onderbrekingen.”

BREEAM ‘EXCELLENT’

Het nieuwe onderkomen van HelloFresh voldoet aan de voorwaarden van BREEAM ‘Excellent’.Toepassingen die daaraan bijdragen, zijn onder andere hoge isolatiewaarden, LED-verlichting en zonnepanelen. In overleg met een ecoloog zijn diverse dier- en plantvriendelijke maatregelen genomen. Zo werd bij het bouwrijp maken van het terrein het gras van links naar rechts gemaaid. Dit om te voorkomen dat dieren opgesloten raakten. Daarnaast komen er diverse vogelkasten aan de gevel en een biodiversiteitstoren op het terrein.

BINNEN PLANNING

Medio september 2017, kort na de opdrachtverstrekking, ging de uitvoering van start. Het distributiecentrum is opgetrokken uit staal, bovenop een betonnen fundering en heipalen. De schil bestaat uit een vliesgevel, verticale golfpanelen en sandwichpanelen. Op het dak liggen stalen dakplaten. Groen: “In de hal stortten we de laadkuil en de vloeren.Verder plaatsten we de scheidingswanden en bouwden we de vriescel op. In de kantoren brachten we zandcement dekvloeren aan en zetten we wanden. De laatste werkzaamheden bestonden uit de afbouw van de kantoren, het gereedmaken van de installaties, het monteren van de zonnepanelen en het in orde maken van het terrein met parkeerplaatsen. Op 1 juni leverden we op.”

HelloFresh bouw distributiecentrum

 

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht.