15 november 2017

Van der Valk landt ook in Amsterdam

20171115-nieuwsbericht-vd-valk-zuidas-amsterdam-bouw

Langs de A2 op Amstel Business Park wordt momenteel gebouwd aan het eerste Amsterdamse Van der Valk-hotel (Schiphol niet meegerekend). Het hotel krijgt 206 luxe kamers, drie restaurants, wellnessruimten en diverse congreszalen. Het gebouw telt in totaal zeventien verdiepingen en de toren is ruim zestig meter hoog. Eronder komt een tweelaagse parkeergarage. Aannemer van het project is Pleijsier Bouw.

Van de Amsterdamse binnenstad is het bekend, maar buiten het historische centrum kan ruimte eveneens schaars zijn. Dat weten ze ook bij Pleijsier Bouw. “De omgeving hier is van grote invloed op de bouwwerkzaamheden”, stelt projectcoördinator Alex Oosterhof. “Los van de beperkte ruimte moeten we rekening houden met een aangrenzend studentengebouw met vierhonderd studenten en een kantoorgebouw.”

Rust

De werkzaamheden begonnen in mei 2016 met het aanbrengen van de fundering. Zoals aangegeven moest daarbij rekening worden gehouden met het naastgelegen kantoorpand en de studentenhuisvesting. Onder meer ook op het vlak van geluidsmaatregelen, geeft Oosterhof aan. “Het heien van de damwanden en palen zorgt voor geluidsoverlast. Om dat binnen de perken te houden, hebben we gebruikgemaakt van een geluidsmantel. Daarnaast hebben we continu geluidsmetingen uitgevoerd. Verder hebben we een communicatietraject opgezet met informatieavonden, nieuwsbrieven en de mogelijkheid tot overleg. Dat heeft rust gecreëerd.”
Begin van dit jaar was de kelder klaar en kon worden begonnen met de bouw boven de grond. Uitdaging daarbij is hoe om te gaan met het zware materieel terwijl er nauwelijks ruimte is, merkt Oosterhof op. “We kunnen een deel van de parkeerplaats van de buren gebruiken en verder leveren we just-in-time aan; de transporten worden meteen verwerkt. Voordeel is de goede bereikbaarheid, dicht bij de snelweg.”
Zoals bij vrijwel alle vestigingen van Van der Valk bevinden de publieke ruimtes zich in de onderste verdiepingen, de laagbouw. Hier komen onder meer een restaurant, bar en lobby met receptie. Op de eerste verdieping zijn de ontbijtzaal en vergaderruimtes voorzien; een verdieping hoger komt een grote zaal met balkon. Op de derde verdieping komen wellness- en fitnessvoorzieningen plus een zwembad. “Dat hebben niet veel hotels van Van der Valk. Wij leggen het niet aan maar bereiden het wel voor.” Op de derde verdieping is eveneens een aantal slaapkamers voorzien. Dat wordt voortgezet tot de zeventiende verdieping, in de toren. De bouwwerkzaamheden bevinden zich momenteel halverwege die toren, zegt Oosterhof. “Het is nu grotendeels repeterend werk, al zijn de kamers niet allemaal hetzelfde; ze verschillen onder andere wat installaties betreft.”

Homogeen gevelkarakter

Hij wijst dan op het homogene karakter van de gevels die zijn uitgevoerd in metselwerk. “Er is sprake van behoorlijk wat metselwerk – dat vraagt nog wel wat inspanning want metselaars zijn momenteel schaars. Overigens ziet het deel dat reeds gerealiseerd is er fraai uit.” Het afwerken van de gevels zal volgens Oosterhof naar verwachting half december beginnen. Pleijsier Bouw, zegt hij, is behalve voor de ruwbouw tevens verantwoordelijk voor een deel van de afbouw. “We verwachten de laatste werkzaamheden medio 2018 te kunnen afronden.”

Meer informatie?

Meer berichten