12 januari 2018

Stedenbouw artikel "Robuuste nieuwbouw op voormalige NDSM-werf"

stedenbouw-bouw-amsterdam-nautique-overzicht-bouwlocatie-januari2018

Met 950 woningen, te realiseren in drie jaar, is Nautique Living/De Werf in Amsterdam-Noord één van de grootste woningbouwprojecten in Nederland. Zeven woonblokken met elk een eigen karakter; afwisselende architectuur met een robuuste uitstraling, die de industriële omgeving in rap tempo transformeert tot hip woongebied. Pleijsier Bouw is als coördinator van het bouwteam de motor achter het project. “Wij zijn in september gestart met het laatste woonblok, terwijl het eerst gebouwde blok al wordt bewoond”, vertelt projectcoördinator Harmen Tuinman.

Twee torens van meer dan zestig meter hoog markeren straks het voormalige scheepbouwterrein van de NDSM in de nabijheid van het IJ. De 403 studentenwoningen van blok A zijn al opgeleverd en verhuurd aan Student Experience. “Blok A is een prachtig robuust gebouw, afgewerkt met cortenstaal en een basketbalveld op het dak. De realisatie is voorspoedig verlopen”, zegt Tuinman. De overige zes woonblokken met parkeergarage en binnentuin volgen in 2018. Deze blokken omvatten 550 vrije-sector huurappartementen van 50-110 m², verdeeld in studio’s, loftwoningen en penthouses. “De woningen (eigenaar Bouwinvest) zijn verdeeld over zes blokken die sterk variëren in hoogte; voor alle zes heeft architect OZ een eigen geveluitstraling bedacht.” Blok B telt bijvoorbeeld zeven verdiepingen, is voorzien van zadeldaken en een geruwd natuurstenen gevelbekleding. Blok C is één van de hoge gebouwen (62 meter) en wordt uitgevoerd in metselwerk en prefab beton met steenstrips. In oktober is de boogconstructie geplaatst die het hoogste punt markeert. “Blok D wordt eveneens gemetseld; blok E – waarmee we onlangs als laatste zijn gestart – wordt afgewerkt met betonpanelen. Hierin komen loftwoningen. Blok F is dan weer voorzien van een bijzondere, getrapte gemetselde gevel; ook daar zijn we inmiddels op hoogte. En blok G bereikt begin volgend jaar het hoogste punt. Dit gebouw krijgt een aluminium cassettegevel.”
Op-de-voorgrond-blok-F-hoge-blok-is-G-uiterst-rechts-A

Integraal bouwteam

Qua organisatie is Nautique Living een bijzonder project, vervolgt Tuinman. “Uitzonderlijk is dat Pleijsier Bouw naast hoofdaannemer ook de coördinerende partij van het bouwteam is. Dat houdt in dat wij het gehele proces aan tafel zitten met onder meer de opdrachtgever, architect, constructeur en installatietechnisch adviseur. Zowel in de voorbereidende logistiek en in de toetsing op uitvoering als in de contacten met de gemeente Amsterdam en alle nutsbedrijven. Er loopt een kleine tweehonderd man rond op de bouwplaats. Pleijsier Bouw heeft een uitvoerder op elk blok, aangestuurd door onze hoofduitvoerder. Er worden specialisten ingeschakeld voor diverse onderdelen van de realisatie – van betonbouwer tot afbouwpartij.”
‘De Werf’ is weliswaar integraal ontworpen, elk blok is fysiek gescheiden en kent een apart vergunningentraject. De uitvoering van de blokken is in fases opgesplitst. De betoncasco’s van blok A en E zijn of worden getunneld, de andere betoncasco’s worden gebouwd met betonwanden/breedplaatvloeren. “Elk blok is een project op zich, hiervoor is dus veel afstemming nodig. Het heiwerk van Blok E werd met opzet in de bouwvak uitgevoerd om overlast voor het naastgelegen ROC te minimaliseren. Enerzijds wordt er veel geprefabriceerd en anderzijds worden traditionele materialen toegepast.”

Veelzijdig

“Al met al is dit project enorm veelzijdig en door de nauwe samenwerking met alle betrokken partijen worden de verwachtingen ruimschoots waargemaakt”, zegt Tuinman. “Deze robuuste woongebouwen vormen een prachtige aanvulling op dit nautisch stukje Amsterdam.”

Projectinfo

Betonbouwer wil opdrachtgever zekerheid bieden
Het complete betonskelet van zeven van de acht blokken van Nautique Living is in handen van Van Muijen Betonbouw. Het bedrijf uit Obdam is in februari 2016 gestart met het in juni opgeleverde Blok A en denkt in februari 2018 de twintigste verdieping van Blok G te bereiken. “In goede samenwerking met Pleijsier Bouw zijn wij erin geslaagd een bouwsnelheid van elf dagen per verdieping te realiseren”, zegt werkvoorbereider Sam Korrel.
“Wij verzorgen de montage van het complete betonskelet, inclusief de levering van beton, bekisting, wapening, tijdelijke ondersteuningen, vloeren en betonpompen”, vervolgt Korrel. “De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit het in het werk storten van wanden en breedplaatvloeren en het stellen van prefab elementen; tevens worden de montagepunten van de hsb-elementen ingestort. Blok A is vanaf de tweede verdiepingsvloer uitgevoerd in tunnelbouw. Blok H betreft een parkeergarage tussen de woonblokken A t/m G en telt 132 parkeerplaatsen. De parkeergarage is opgebouwd uit prefab kolommen, alsmede voorgespannen breedplaatvloeren en nagespannen, in het werk gestorte balken. Ook zal een daktuin worden gerealiseerd. Wij werken voor negentig procent met eigen mensen op dit project. Gezien de logistiek is dit in onze ogen noodzakelijk; hiermee bieden wij onze opdrachtgever zekerheid in de voortgang.”
Uitgekiende logistiek en samenwerking in de W-installatie
De bouwblokken F en G van Nautique Living worden in één bouwstroom uitgevoerd, waarbij Breman Harderwijk de W-installaties in de 204 appartementen van beide blokken uitvoert. “Dat doen wij in samenwerking met Van Dalen, zij het gesplitst”, vertelt directeur Arnold Verwoerdt. “Wij sluiten aan op de stijgleidingen in de schachten van onze collega’s en leggen in drie dagen per verdieping het leidingenwerk en de ventilatiekanalen op de ruwbouwvloer van de woningen aan – elf appartementen per verdieping. Vervolgens moeten wij twee weken wachten op de volgende verdieping, en zo verder.”
“Daarin zit op zich een enorme discontinuïteit, maar die vangen wij intern op”, vervolgt Verwoerdt. “Door in de eigen prefab fabriek installatiedelen al op maat te maken, kunnen wij snel anticiperen op verstoringen in de planning van projecten. Wij kunnen immers vooraf installatiedelen maken en schuiven met montageploegen. In november bereikten wij de zestiende verdieping met het aanleggen van de installatiedelen in de ruwbouwvloeren en straks gaan wij in een tweede bouwstroom van de tiende verdieping naar beneden de voormontage maken voor het water en de verwarming. Dit leidingenwerk bevindt zich voornamelijk in de afwerkvloer. Op de stadsverwarming worden warmtewisselaars aangesloten; in de woningen wordt ventilatie aangebracht op basis van CO2-regeling, evenals een WTW-toestel en een CERA-box voor de regeling van de WTW. Verder leveren en sluiten wij al het sanitair aan, alsmede het cv-systeem inclusief radiatoren. Daarbij verzorgen wij de brandwerende doorvoeringen; een erg belangrijk onderdeel in de hedendaagse woningbouw.”
Ontwerp en uitvoeringstoezicht installaties centraal geregeld
De projectopzet van Nautique Living (installatietechnisch ontwerp integraal opgepakt; gefaseerde aanbesteding van de verschillende blokken) resulteerde in een coördinerende toezichtrol voor Hiensch Engineering. Met een ‘hoogopgeleide staf van adviseurs, engineers en modelleurs’ zorgde het bedrijf tevens voor het integrale technische ontwerp.
Bij utiliteitsbouw is gebruikelijk dat de ontwerper van de installaties een aparte partij is, bij woningbouw minder. Commercieel directeur Jan Sier: “Dat heeft in dit geval een aanbestedingstechnische reden. Wij hebben het beste ontwerp op de markt gebracht voor alle blokken; dat is vervolgens per blok aan verschillende installateurs gegund. Onderdeel van het plan is een eigen systeem – ontwikkeld in samenwerking met SIG – voor de individuele regeling van collectieve WTW-systemen: CERA. Hiermee kunnen de collectieve systemen in de torens individueel worden geregeld en gemonitord tijdens gebruik. In de realisatiefase houden wij toezicht op de uitvoering van alle installatiewerkzaamheden in alle blokken.”
Installatie-onderdelen opgesplitst
Nautique Living is vanwege het volume en de logistiek opgesplitst in meerdere faseringen. In de uitvoering van de blokken F (36 woningen) en G (168 woningen) zijn de installatie-onderdelen verdeeld over meerdere partijen. Van Dalen en zusterbedrijf Dekker en van Geest verzorgen respectievelijk de complete E- en algemene W-onderdelen.
Van Dalen sluit met de aanleg van de E-installaties aan op de planning van Pleijsier Bouw, samen oplopend met Breman, de uitvoerder van de W-installaties in de woningen. De prefabkanalen in de ‘W’ worden dan weer door TIB uitgevoerd. “Alles verloopt over het algemeen volgens planning”, zegt projectmanager Henk Koopman van Van Dalen. “Wij zijn gestart met de bouw in september 2016, doorlopend tot in september 2018.”
Dekker en van Geest legt de algemene schachten en standleidingen in de gebouwen aan, inclusief de hemelwaterafvoer, vuilwaterafvoer, droge blusleidingen en drinkwatervoorziening tot de woningen. Van Dalen doet zowel de algemene E-voorzieningen als E-installaties in de woningen. “De omvang van dergelijke projecten leidt er steeds vaker toe dat installatie-onderdelen worden opgesplitst.”
Lees hier meer informatie over het project.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op: https://www.stedenbouw.nl/robuuste-nieuwbouw-op-voormalige-ndsm-werf/
 

Meer berichten